Przestrzeganie zasad eksploatacji, zawartych w instrukcji użytkowania mebli, umożliwi ich długotrwałe i bezawaryjne działanie. Instrukcja uniwersalna zarówno dla mebli kuchennych, mebli wolnostojących i zabudowy wnęk.
- meble należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych i suchych. Pomieszczenia powinny być zabezpieczone przed negatywnym:
- długotrwałym działaniem temperatury poniżej 15°C i powyżej 40°C ,
- krótkotrwałym działaniem temperatury powyżej 100°C,
- nieustannym działaniem wody,
- bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- meble i blaty należy chronić przed bezpośrednim działaniem rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych mogących uszkodzić ich powłokę,
- gorące naczynia należy odstawiać na przeznaczone do tego podstawki,
- wycieranie powierzchni do sucha miękką szmatką zapobiegnie puchnięciu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki,
- podczas konserwacji nie używać szorstkich materiałów mogących uszkodzić powłokę ochronną,
- nie należy kroić bezpośrednio na blatach roboczych ani innych powierzchniach mebli do tego nieprzeznaczonych. Uderzenie nożem o blat może spowodować pojawienie się rys, które szczególnie w połączeniu z wodą mogą spowodować spuchnięcie powierzchni mebli,
- meble mogą działać inaczej pod obciążeniami co może spowodować konieczność ponownego wyregulowania poszczególnych elementów mebli,
- należy równomiernie obciążać szuflady poprzez równomierne rozmieszczanie przechowywanych przedmiotów na całej ich powierzchni,
- elementy mebli nie powinny być narażone na tarcie spowodowane ocieraniem się poszczególnych elementów wzajemnie o siebie lub inne przedmioty,
- należy używać odpowiednio wyważonej siły podczas korzystania z elementów meblowych zapewniających amortyzację podczas zamykania frontów (np szuflady z hamulcami). Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek może spowodować uszkodzenie elementów,
- nie należy opierać się o szuflady, fronty meblowe i relingi,
- w trakcie gotowania należy włączać okap kuchenny. Wydzielająca się para wodna w niekorzystny sposób może wpłynąć na fronty i korpusy szafek znajdujących się w pobliżu płyty grzewczej lub kuchenki,
- sprzęt AGD należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta,
- zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki na skutek działania pary wodnej,
- szczególną ostrożność należy zachować w miejscach łączeń blatów roboczych, zlewozmywaków oraz płyt grzejnych. Zalegająca w tych miejscach woda może spowodować nieodwracalne zmiany objętości blatu (wypukłości).