Instrukcja użytkowania mebli

Przestrzeganie zasad eksploatacji, zawartych w instrukcji użytkowania mebli, umożliwi ich długotrwałe i bezawaryjne działanie. Instrukcja uniwersalna zarówno dla mebli kuchennych, mebli wolnostojących i zabudowy wnęk.

  • meble należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem i konstrukcją w pomieszczeniach zamkniętych i suchych. Pomieszczenia powinny być zabezpieczone przed negatywnym:
    • długotrwałym działaniem temperatury poniżej 15°C i powyżej 40°C ,
    • krótkotrwałym działaniem temperatury powyżej 100°C,
    • nieustannym działaniem wody,
    • bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
  • meble i blaty należy chronić przed bezpośrednim działaniem rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych mogących uszkodzić ich powłokę,
  • gorące naczynia należy odstawiać na przeznaczone do tego podstawki,
  • wycieranie powierzchni do sucha miękką szmatką zapobiegnie puchnięciu oraz niszczeniu wierzchniej powłoki,
  • podczas konserwacji nie używać szorstkich materiałów mogących uszkodzić powłokę ochronną,
  • nie należy kroić bezpośrednio na blatach roboczych ani innych powierzchniach mebli do tego nieprzeznaczonych. Uderzenie nożem o blat może spowodować pojawienie się rys, które szczególnie w połączeniu z wodą mogą spowodować spuchnięcie powierzchni mebli,
  • meble mogą działać inaczej pod obciążeniami co może spowodować konieczność ponownego wyregulowania poszczególnych elementów mebli,
  • należy równomiernie obciążać szuflady poprzez równomierne rozmieszczanie przechowywanych przedmiotów na całej ich powierzchni,
  • elementy mebli nie powinny być narażone na tarcie spowodowane ocieraniem się poszczególnych elementów wzajemnie o siebie lub inne przedmioty,
  • należy używać odpowiednio wyważonej siły podczas korzystania z elementów meblowych zapewniających amortyzację podczas zamykania frontów (np szuflady z hamulcami). Zbyt mocne zatrzaskiwanie szafek może spowodować uszkodzenie elementów,
  • nie należy opierać się o szuflady, fronty meblowe i relingi,
  • w trakcie gotowania należy włączać okap kuchenny. Wydzielająca się para wodna w niekorzystny sposób może wpłynąć na fronty i korpusy szafek znajdujących się w pobliżu płyty grzewczej lub kuchenki,
  • sprzęt AGD należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta,
  • zmywarka powinna być otwierana po około 10-15 minutach od zakończenia cyklu myjącego, aby nie uszkodzić blatów i frontów znajdujących się w pobliżu zmywarki na skutek działania pary wodnej,
  • szczególną ostrożność należy zachować w miejscach łączeń blatów roboczych, zlewozmywaków oraz płyt grzejnych.  Zalegająca w tych miejscach woda może spowodować nieodwracalne zmiany objętości blatu (wypukłości).